Scandinavian Cosmetics Group - Beauty is a choice English | Dansk
Clarins

Guide: Solskydd som passar dig

 

Sola säkert i sommar! För visst kan du njuta av soliga dagar utan att skada huden. I den här SPF-guiden reder vi ut vilket solskydd du bör använda – hur, när och varför.

Vilken SPF ska jag använda?
När du väljer styrka på ditt solskydd utgår du från hur solkänslig din hud är och hur mycket du vistas i solen. Solskyddsfaktor, alltså SPF, anger hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig jämfört med om du inte hade haft något skydd över huvud taget.

Vill du ha hjälp att räkna ut din soltid kan du ladda ner appen ”Min soltid” från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Lågt skydd SPF 10
Medelhögt skydd SPF 15–25
Högt skydd SPF 30–50
Mycket högt skydd SPF 50+

Se solskydd som ett komplement, inte ett sätt att förlänga din solvistelse. Tänk också på att gärna undvika solen helt mitt på dagen, då strålarna är som starkast.

Spelar min hudtyp roll när jag väljer solskydd?
Både en blekare och en mer pigmenterad hy bör vistas en begränsad tid i solen och båda typer behöver solskyddsfaktor. Men en ljus och känslig hud behöver extra högt skydd då den har lättare för att bli bränd. Även om din hy har fått en solbrun färg bör du använda SPF eftersom det inte bara är ett skydd mot att bränna dig – utan även mot andra solskador som pigmentfläckar, för tidigt åldrande och hudcancer.

Hur mycket solcreme ska jag använda?
Först och främst bör du smörja in dig med solskydd i god tid innan du går ut i solen. Andra vanliga misstag vi gör är att smörja in oss med ett för tunt lager och att vi inte bättrar på med mer solcreme under dagen. För en vuxen behövs ungefär en full hand med solskydd för hela kroppen. Återapplicera så ofta som nödvändigt, minst varannan timme eller efter du har badat.

Ska jag smörja in mig när jag ska bada?
Ja. UV-strålning når en bra bit under vattenytan och dessutom reflekterar vatten solljus. För att solskyddet ska hinna absorberas ordentligt av huden bör du smörja in dig cirka 20 minuter innan du hoppar i.

Spray eller creme – vad ska jag välja?
Smaksak! Solskyddet är detsamma oavsett vilken konsistens du använder. Se till att välja den typ av produkt som du personligen tycker är smidig att applicera och känns behaglig på huden. Då är chansen större att du faktiskt använder ditt solskydd ordentligt, vilket är allra viktigast.

 
Rekommenderat
NYHET

MOSCHINO TOY 2

Den ikoniska Moschino nallebjörnen är tillbaka

NYHET

HERMÈS- Tjejernas Lyckobringare

Charmiga Twilly i begränsad utgåva

Nyhet

LACOSTE POUR FEMME ELIXIR

En oändligt kvinnlig doft

Terre d’Hermès, Limited Edition 2019

FILORGA NCEF Night Mask

DSQUARED2 -WOOD for him

ARIANA GRANDE CLOUD

GUCCI Guilty EDP

ESCADA MIAMI BLOSSOM